onsdag 8 juli 2009

Vildsvin i Norrbotten?


När man som jag är flitig läsare på olika jaktforum ser man nu och då oväntade observationer av vildsvin på nordliga breddgrader. Och det tas alltid emot som en väldigt positiv nyhet. Vildsvin är också det sörlänska vilt som mina jagande bekanta i norr varit mest intresserade av att jaga. Det är alltid just vildsvinen som först kommer på tal.

Funderade på detta idag och en tanke bubblade upp: varför har ingen norrbottning, västerbottning eller jämtlänning tagit saken i egna händer och ordnat sig ett hägn för att sedan kanske ha oturen att "drabbas" av rymningar?

Hur svårt kan det va? Nu är ju dessutom älgstammen kraftigt decimerad pga rovdjur och avskjutningspolitik i kombination med jaktlag som böjer sig för skogsbolagen. Då kanske det är läge på ett vilt som står emot varg och björn lite bättre och fortplantar sig lite flitigare än älgn...

Vildsvin motar varg.

Mot slutet av vargklippet, påbörjar två stora vildsvin något som ser ut som ett försök till omfattning, väldigt snyggt! Vargen är inte oslug den heller, utan anar oråd och backar undan.