onsdag 14 oktober 2009

Vem var Rambo och vad är en Rambokniv?




Det svenska stålet är bäst, det är "lite Rambo" över F1 och...

Allas vår Rambo var svensk!


"Rambo (Släkt), är en av de äldsta och mest utforskade svensk-amerikanska släkterna. Den härstammar från Peter Gunnarsson Ramberg, (senare Rambo), som var en av de första svenska emigranterna som kom till kolonin Nya Sverige vid Delawarefloden, på Nordamerikas östkust.

Stamfadern Peter Gunnarsson Ramberg, född juni 1612 - död januari 1698, härstammade från Ramberget på Hisingen i Göteborg. Namnet Rambo tog han från sin uppväxt vid Ramberget och började använda det vid ankomsten med fartyget Kalmar Nyckel till Nya Sverige som en av fem "frimän" den 17 april 1640.

Han gifte sig den 7 april 1647 med Brita Matsdotter född omkring 1630 i Vasa, Österbotten, Finland - död omkring 1693. Bland parets åtta barn kan lagstiftaren och domaren John Rambo nämnas."
(Wiki)

Hur hänger verklighetens Rambo samman med sagans Rambo?
Jo, Rambo tog med sig ett äpple till Amerika, eller möjligen en planta. Denna äppelsort heter Rambo, och det var ett ramboäpple som gav författaren David Morrel inspiration till namnet Rambo på romankaraktären John Rambo, som insjuknar i psykoser från vietnamkriget i samband med att han blir gripen och misshandlad av polisen.

Vad är en Rambokniv?


Jag har haft en Rambokniv i min ägo, stolt utköpt från Hobbex av en kompis storebror. Den var mycket "tactical" med tändstickor, bryne, kompass och fiskeprylar i skaftet, very bushcraftish! Tyvärr har kniven försvunnit i förskingringen. Min svåger "vårdade" sin desto mer passionerat, den har följt med honom och misshandlats på en myriad fisketurer och även i lumpen(haha!). Den mannen har ju dessutom tatuerat in Alf över halva bröstet, då är man ju tveklöst hård... :)



Det var det ytliga och enkla, nu över till det intressanta, amerikanska forskare har nämligen spårat upp en koppling mellan psykisk ohälsa och "Rambokniven".
Läs den oerhört intressanta artikeln i Dagens Svenskbladet!