torsdag 13 augusti 2009

Camofunderingar


En kille i keps, propagandabild från mothwing.com.

På ASATs hemsida berättas bland annat att ASATmönstret tagit flera år att utveckla. Vid en första anblick så känns det hela redneck-tribal-snilleblixt-hittepå. En bonne som lider av truckförarsyndromet och i sin ensamhet kommer på något som ingen annan fattat. MEN, resonemanget kring designen, eller kanske främst färgerna, är lika klockrent som mönstret är fult.

Jag har funderat över ASAT-mönstret de senaste dagarna. Här är ett närbesläktat mönster från Sitka, som utvecklar jaktkläder för "extrema" förhållanden och användare som då är eller vill vara "extrema". Mönstret heter Mountain Mimicry och är utvecklat av Mothwing .
Kika gärna på Mothwings 3 andra camomönster, de stämmer väldigt väl in på resonemanget kring ASAT-färgerna.

Här ett annat mönster, UCP, universal camoflage pattern, som används av Propper som tillverkar kläder främst till Amerikanska krigsmakten. Inte helt off ASAT-resonemanget angående färger.


Ett annat mer bekant mönster, hardwoods green om jag inte läst fel, väldigt vanligt bland diverse tillverkare och ett av de tidigaste mönstren från Realtree.


Ett av de senaste mönstren från Realtree, Advantage Max 4:




Och ett till av de senare från Realtree, AP:


It's ASAT all over!

Avslutningsvis en bild på en airsoftare i finkläder:


Hade han haft brun/gulbeige/svart färgsättning typ AP eller UCP hade han smältit in fint mot omgivningarna. En ASAT-badass-tribal kostym skulle väl passa en airsoftare perfekt?

Nästa inlägg blir nog några virriga tankar kring tweed, och den eleganta lantliga stilens kamoflära suverans. Tweed följer nämligen ASAT-principen i sin färsättning.
Detta raffiga set från Countrysports.se är ett bra exempel och med ett grövre rutmönster med mer svart/brunt och därmed break-up effekt, skulle det varit riktigt på spiken. Hursom, liksom så mycket annat oförståndigt, så vinner det ändå första pris i "dagens outfit", kanske med priset som främsta motivering (endast 9300kr):